Stadsbezoek Gent op 20 juni


Het programma:
08.30 uur : Vertrek Strijtem (aan de parking Kristus Koninglaan)
09.20 uur : Aankomst Gent
09.30 uur : Koffie met koek
10.00 uur : Rondleiding in historisch Gent met gids (Geraard De Duivelsteen, St-Baafskathedraal, Gravensteen, St-Niklaaskerk, Belfort, ….)
(groep 1 om 10u, groep 2 om 14u)
12.00 uur : Lichte maaltijd
14.00 uur : Bezoek STAM-museum met gids
(groep 2 om 10u, groep 1 om 14u)
16.00 uur : Vrij stadsbezoek (shopping time Winking of aanraders (zie op het eind van deze uitnodiging)
18.30 uur : Avondmaal
20.30 uur : Terugrit
21.30 uur : Aankomst Strijtem + digestif in Strijtems café

De kostprijs 'all-in' is 55€/persoon voor leden, 65€/persoon voor niet leden. Jullie kunnen je inschrijven via betaling op de rekening (BE80 7506 6101 7877) + mail of rechtstreeks bij één van de bestuursleden.
We geven voorrang aan leden en partner tot 15 mei. Nadien stellen we de inschrijving open voor niet-leden. Doelstelling is dat we een bus van 50 personen gevuld krijgen. Betaald = Ingeschreven.

Aanraders: (mogelijks te bezoeken vanaf 16:00 op eigen initiatief)
- Gras & Korenlei, Vraag 10 Gentenaars naar het mooiste plekje van hun stad en negen ervan zullen de Graslei noemen. Deze middeleeuwse haven met z'n unieke rij historische gebouwen die zich spiegelen in de lange rivier is vandaag de ontmoetingsplaats bij uitstek. Jong en oud, inwoner en bezoeker vinden elkaar op één van de vele terrassen of gewoon langs de kant van het water. Dit is het kloppende hart van de Gentse binnenstad. Het Korenmetershuis, het Gildehuis van de Vrije Schippers, de Spijker... elk huis aan de Graslei heeft z’n eigen geschiedenis. Samen vormen ze het verhaal van de ongelooflijke bloei van de Gentse economie tijdens de middeleeuwen. Aan de overkant van het water ligt de Korenlei. Van een aantal oorspronkelijke gebouwen resten alleen nog de (authentieke!) gevels. Erachter ligt een gloednieuw hotel.

- Paterhol, Authentieke middeleeuwse wijk in de schaduw van het Gravensteen. Het Caermersklooster, het klooster van de geschoeide karmelieten dat dateert van 1329, werd eind vorige eeuw grondig gerestaureerd en opengesteld als tentoonstellingsruimte.
Voor een peulenschil kon je hier dertig jaar geleden een huisje kopen. Vandaag is het Patershol één van de meest gegeerde buurten van de stad. Wie lekker wil tafelen, kiest uit één van de vele restaurants die zich in de middeleeuwse steegjes gevestigd hebben. Van Japans over Thai tot ouderwets lekker Vlaams, je vindt het hier allemaal.

- Vrijdagmarkt, Op dit plein speelde zich de voorbije eeuwen het grootste deel van het openbare politieke en sociale leven af. Hier werden vorsten plechtig ontvangen, feesten gevierd en vetes beslecht. Op het 15e -eeuwse Toreken na dateren alle gebouwen op de Vrijdagmarkt uit de 18e eeuw, het monumentale socialistische volkshuis (Ons Huis, Bond Moyson) zelfs uit het begin van de 20e eeuw.
Ook nu nog gonst dit grote, open marktplein van de bedrijvigheid. Op zonnige dagen wordt het plein als het ware omsingeld door terrasjes. Elke vrijdagochtend en zaterdagnamiddag stallen de marktkramers hun waren uit.

- Prinsenhof en Lievekaai Lodewijk van Male ruilde in de 14e eeuw het oncomfortabel geworden Gravensteen voor een herenhuis in deze buurt. Het was daar dat in 1500 Keizer Karel geboren werd. Het Prinsenhof, zoals het vanaf toen genoemd werd, was ongeveer 2 ha groot en volledig ommuurd.
Keizer Karel V is meer dan een voetnoot in de Gentse geschiedenis. Hij vernederde de opstandige stadsbewoners door hen blootvoets en met een strop om de hals voor zich te laten knielen. Vandaag is de Gentenaar trots op zijn bijnaam Stroppendrager, maar dat was toen wel even anders.
Van het reusachtige, omwalde hof met meer dan 300 kamers, een dierentuin en een lusthof (!) rest nu alleen nog de Donkere Poort. Wat niét betekent dat je deze buurt maar beter links laat liggen: met zijn smalle middeleeuwse straatjes, omgeven door water, is de wijk een van de vele verborgen parels van de stad.